Tetem1Lofts

wonen in een oude dekenfabriek

TRANSFORMATIE  -  VAN DEKENFABRIEK NAAR WONEN

Heden en verleden

Tetem publicatie
Tetem publicatie
Voorgevel
Voorgevel
Zijkant
Zijkant
Tetem1 vroeger
Tetem1 vroeger
Tetem1 in aanbouw
Tetem1 in aanbouw
Tetem1 vanuit binnen
Tetem1 vanuit binnen
Tetem start transformatie
Tetem start transformatie
Tekening etages
Tekening etages
Trappenhuis
Trappenhuis
Tetem vroeger
Tetem vroeger
Tetem1 Zuidzijde
Tetem1 Zuidzijde
Splitlevel
Splitlevel
Tetem 2015
Tetem 2015
Modelwoning 1
Modelwoning 1
Modelwoning 2
Modelwoning 2


N.V. Twentsche Textiel Maatschappij “Tetem”
De buurt Roombeek ligt aan de zuidelijke rand van de bonte lappendeken van woongebieden die het stadsdeel Enschede-Noord kenmerkt. Vroeger liep hier een riviertje; de namen van naburige buurten als Mekkelholt en Deppenbroek herinneren nog aan de boerderijen die hier eens hebben gestaan. Ook de textielfabriek van industrieel Julius H. Roozendaal, aan de Stroinksbleekweg, heette ‘Tetem'.
In de eerste jaren produceerde Tetem voornamelijk moltondekens, maar vanaf de jaren ’30 ging het over op de productie van jacquard-dekens, kameelhaar en imitatie handgeweven gordijn- en meubelstoffen. Door de crisis in de textielindustrie moest het bedrijf in de jaren ’70 haar deuren sluiten, waarna het leeg kwam te staan en in verval raakte. Na jaren van leegstand kwam het complex door de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in een nieuw daglicht te staan.

Door de desastreuze gevolgen van deze ramp voor het karakter van de wijk Roombeek, werd besloten om de panden van Tetem te integreren in de wederopbouwplannen en ze een nieuwe bestemming te geven.
Diverse architecten waaronder de Amsterdamse Pi de Bruin en Harry Abels van IAA Architecten uit Enschede die werken aan de toekomst van Roombeek, willen bewoners best oude herkenningspunten teruggeven, maar ze hopen ook op een nieuwe start voor de wat afgegleden volksbuurt.
Één van de panden, nu “Tetem I” genaamd, is destijds aangekocht door een projectontwikkelaar en in 2011 door IAA Architecten getransformeerd tot luxueuze lofts en een 3-aantal penthouses (de eerste schetsen lagen in 2006 al op de tekentafel bij Harry Abels).
Bij het herontwerp is het industriële karakter van zowel exterieur als interieur zoveel mogelijk gehandhaafd. Zo is het betonplafond met de robuuste kolomkoppen in het zicht gehouden. Door de benodigde aansluitingen onder verhoogde vloeren te plaatsen, is open plattegrond ontstaan die de bewoners veel indelingsvrijheid biedt. Op het dak zijn dakterrassen gerealiseerd.

TETEM1 heeft ook als een van de eersten in Enschede een heuse daktuin



Conclusie
:

Een van de meest geslaagde mix van oud en nieuw is hier momenteel dan ook te vinden in Roombeek. Oude karakteristieke betonkarkassen, welk de basis vormden van de oude fabrieken, is nog steeds zichtbaar aan de buitenzijden van diverse getransformeerde fabrieken waarbij de binnenruimtes uitzonderlijk hoog zijn.